В какво инвестират богатите?

Кредит или Не?

Какво ще се случи с лихвите по кредитите?

Какви ще са условията по депозитите?

Ще има ли отрицателни лихви?

Вярно ли е, че заради инфлацията е изгодно да се вземе кредит?

Как да защитим спестяванията си?

Това са най-често задаваните въпроси, които особено по време на пандемия, интересуват голяма част от хората и съвсем нормално, те се вълнуват за спестяванията си и бъдещите инвестиции!

Пълно е с прогнози, анализи, които трудно могат да дадат еднозначен отговор и казано под формата на шега, ако някой знаеше и може да гарантира, то едва ли щеше да дава интервюта и пише анализи, а щеше да печели от своите знания!

И все пак ще се запитате, за какво да четем тогава и ще бъдете прави.

Опитвам се вече над 17 години, хиляди клиенти и над 20 753 000 лв. финансирания да предоставям информация,за да може всеки сам да си вземе решение.

 

За това ще си позволя да започнем от фактите:

 • Над 60 млрд. спестявания в банките – ето една от причините, те да искат да раздават кредити, а не да трупат депозити, за които и да плащат;
 • Основната роля на парите е, те да създават стойност, бизнес, работни места, като това са основните причини, правителствата да стимулират хората и фирмите да ги влагат и създават потребление, не да стоят по сметките;
 • На база увеличеното потребление, редицата мерки, които компенсират пандемията, затруднените доставки, инфлацията е факт. Дали ще става по-скъпо трудно може да се каже. Тенденциите са в тази посока. Едно е сигурно: вече е по-скъпо спрямо миналата и по-миналата година. В исторически и икономически план, едва ли можем да посочим много стоки, услуги, които са станали по-евтини.

Обикновено и правилното е да се цитират конкретни цифри и проценти. Предпочитам да поговорим за възможните сценарии, а конкретиката да оставим на сериозни и специализирани изследвания (за инфлация, потребителското поведение и спестявания под формата на депозити).

На база фактите, какво следва:

 • Инвестицията в недвижими имоти е една да не кажем и най-предпочитаната за хората със спестявания и/или доход над средният в страната. Това е причината и за ръста в сделките и ипотечните кредити, потвърден от водещи компании и банки в тези сектори.

Като се има предвид, че България изостава от цените на имотите в Европа, едва ли скоро ще има спад на цените особено в топ 5 на градовете в България (София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора);

 • Липсата на атрактивни лихви по депозитите и тенденцията, дадени банки да предлагат само разплащателни сметки води до интерес към други алтернативи за инвестиции.

Все повече хора се ориентират към търговия с ценни книжа, криптовалути, злато и други активи на борсите.

Далеч сме още от обемите на Америка или Западна Европа за подобен вид инвестиции, но определено се откроява тенденцията да се търси доходност и пренасочване на част от доходите в тази посока.

 • При първите две възможности се търси висока доходност, дори спекула, но те са свързани и с висок риск.
 • Една част от по-консервативните клиенти предпочитат по-ниска доходност, но и по-нисък риск за своите спестявания.

И именно те се ориентират към различни видове застраховки със спестовен характер.

 

Добре в какво да инвестираме тогава?

Тук е без значение какво мисля аз, важно е какво правят Успешните и Хората, които не пишат, а Печелят:

 1. Инвестираме толкова, колкото можем да загубим;
 2. Разпределяме риска и спазваме правилото, че добрата инвестиция не е всичко на едно място;
 3. Решенията са наши, но е добре да имаме факти, анализи и мнението на експерти. Дали ще се вслушаме в тях е друга тема, но иначе се опитваме да шофираме без да имаме навигация, знаци, маркировка и сами търсим пътя в непознат град, държава. Сигурни сме, че ще успеем да го намерим, въпрос на време и цената, която ще платим.
 4. Лихвите по кредитите са на рекордни ниски нива и често се шегуваме, че е добре да се снимаме с тях за спомен. Това определено ще се промени, но до тогава, ако можем да вземем 1 лев и той ни носи 20 % доходност имаме 1,20. Ако плащаме под 20 стотинки лихва, то мисля е добра сделка.
 5. Без значение дали ще използвате специалист или експерт, препоръчваме да спазвате правилото на: “трите оферти“.

Дори да имаме приятели, познати, роднини, които ни дават най-добрите оферти, нека да сравним и да сме сигурни. Все пак това са Вашите пари и спестявания.

Едва ли искате да загубите или пропуснете добра възможност, само защото просто, както е в песента: “Имам човек“.

До тук инвестирахте 5 минути да прочетете тази статия, сега остава и да Ви, помогна да спечелите и от тази инвестиция.

В тази връзка за всеки, който сподели на посоченият имейл в какво иска да инвестира или търси допълнителни възможности ще получи консултация с водещ експерт за моя сметка, като комплимент от мен!

Парите, управляват Света, ние Управляваме Парите!

Очаквайте, Предложение!

Диана Бисерова +359 988 900 709

diana.biserova@creditcapital.bg

Leave A Reply

Your email address will not be published.

16 − 7 =